21 Jun 2010

Kelebihan Hari Jumaat


Kelebihan Hari Jumaat..jom kita sama-sama rebut:

Imam Al-Ghazzali berkata bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud:

"Sebaik-baik hari yang terbit padanya matahari adalah hari Jumaat."
Padahari itu dijadikan Adam a.s. dan pada hari Jumaatlah terjadinya kiamat.
 "Sesungguhnya hari Jumaat adalah penghulu segala hari dan semulia-mulia hari di sisi Allah."
Imam Al-Ghazzali menambah bahawa Kaab Al-Ahbar (seorang tabien dan ulama yahudi yang memeluk ugama islam pd zaman Saiyidina Abu Bakar) berkata burung-burung dan haiwan apabila bertemu satu sama lain pada hari Jumaat mengucapkan "Selamat, selamat hari yang baik". Imam Al-Ghazzali juga berkata malam Jumaat mempunyai banyak kelebihan dan disunnahkan pd mereka yg mempunyai isteri bersatu pd malam itu.

Doa Antara Dua Khutbah
Kebanyakan ulama berpendapat waktunya adalah antara dua khutbah, iaitu pd saat imam sedang duduk setelah khutbah pertama sebelum beliau bangun utuk khutbah kedua. Saat inilah saat yang paling
dimustajabkan doa.

Sedekah Pada Hari Jumaat.
Bersedekah membeawa pahala yang besar. Ia menjauhkan bala,menjauhkanpenyakit dan mendekatkan diri kepada Allah. Apalagi jika dilakukanpada hari Jumaat.

Mati Pada Malam Jumaat
Hadis nabi "Tidak seorang muslim yg mati pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat kecuali diselamatkan Allah daripada fitnah kubur".

Kelebihan Menunaikan Sembahyang Jumaat
Nabi bersabda "Barangsiapa yg dapat menunaikan sembahyang Jumaat maka baginya disisi Allah pahala seratus orang yg mati syahid. Dan barangsiapa meninggalkan sembahyang Jumaat sebanyak 3 kali tanpa darurat, maka Allah akan mengecap hatinya".

Ibadah pada hari Jumaat
Perjalan ke masjid - adalah sunnah mengambil jln yg jauh tetapi apabila pulang sunnah ambil jln yang dekat - Imam Al-Ghazzali.
Selawat Sabda nabi "Banyakkanlah berselawat ke atasku pd hari Jumaat kerana sesungguhnya ia adalah hari saksi (hari Jumaat) disaksikan oleh para malaikat.

Mandi dan Pakaian
Sunnah pada hari Jumaat memakai pakaian yang bersih, baru dan berwarna putih.

Memotong Kuku
Ibn Masud berkata "Mereka yg memotong kuku pd hari Jumaat, Allah akan sembuhkan dia dari segala penyakit dan berikannya keselamatan.

In conclusion, we know perempuan tidak diwajibkan utk sembahyang Jumaat tapi kita boleh membuat amalan-amalan yg dianjurkan agar kita sama-sama mendapat ganjarannya, insyaallah..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...