24 Jun 2010

Teguran Rasulullah S.A.W. Kpd Shahabat Yang Ketawa

“Teguran Rasulullah s.a.w kepada sahabat yg ketawa”

Suatu ketika Rasulullah s.a.w dalam perjalanan umtuk menunaikan solat lalu Baginda s.a.w ternampak satu kumpulan orang yg sedang ketawa berdekah-dekah sehingga menampakkan gigi. Rasulullah s.a.w bersabda, “Sekiranya kamu banyak mengingati mati pasti tidak akan berlaku keadaa yang saya lihat ini.”

Oleh itu, perbanyakkanlah mengingati mati. Tiada satu hari pun berlalu tanpa kubur berkata. “aku ialah rumah kesunyian, rumah keseorangan, rumah debu dan ulat-ulat.”
Apabila seseorang mukmin dimasukkan ke dalam kubur maka kubur akan berkata, “kedatanganmu dialu-alukan, tersangat baik kerana kamu telah datang kepadaku. Daripada kalangan manusia yg berjalan di atas muka bumi, engkaulah yg paling aku sukai. Hari ini engkau telah datang kepadaku, engkau akan melihat sebaik-baik layanan daripadaku.”
Selepas itu kubur akan meluas sejauh mata memandang. Kemudian akan terbuka satu pintu yang melalui pintu itu akan masuk bayu dan wangi-wangian dari syurga secara berterusan.

Apabila orang berdosa dimasukkan, kubur akan berkata, “sangat jelek kedatanganmu.Daripada kalangan manusia yang berjalan diatas muka bumi engkaulah yang aku paling aku benci. Hari ini engkau telah diserahkan kepdaku, engkau akan melihat layanan daripadaku.”
Selepas itu kubur akan menghimpitnya sehingga tulang-tulang rusuk akan berceragah antara satu sama lain. Kemudian 70 ekor ular akan dilepaskan ke atasnya. Sekiranya seekor sahaja ular itu menghamburkan bias ke atas bumi, maka sehelai rumput pun tidak akan tinggal. Ular itu akan terus mematuk orang tersebut hingga ke hari kiamat.. Selepas itu Rasulullah s.a.w bersabda, “ Kubur merupakan satu kebun daripada kebun-kebun syurga atau satu lembah-lembah neraka.”

Keterangan

Takutlah Allah ialah perkara yang sangat-sangat perlu lagi penting.Perkara inilah yg menyebabkan Rasulullah s.a.w sering duduk termenung. Meningati mati akan menambahkan sifat takut kepada Allah. Oleh sebab itulah, Rasulullah s.a.w menyarankan supaya kita sering mengingati mati kerana amalan ini penting lagi pula member manfaat..Jauhilah perkara yg melalaikan..

Photos of Nur Jahadah
Photo 69 of 161 Photos of Nur · Nur's ProfilePreviousNext
Click on people's faces in the photo to tag them.
Amal will be asked to approve all tags before others can see them.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...