26 Mei 2010

Rasulullah Menangis Mengenang Kaum Yang Disiksa

Ali r.a. meriwayatkan sebagai berikut:
“Saya bersama-sama Fatimah berkunjung ke rumah Rasulullah, maka kami temui Nabi sedang menangis. Kami bertanya kepada Nabi s.a.w.:
Ertinya,“Apakah yang menyebabkan engkau menangis wahai Rasulullah?”
Nabi menjawab: “Pada malam aku diisrakkan ke langit, aku melihat orang-orang sedang mengalami penyeksaan, maka apabila aku teringat keadaan mereka, aku menangis”. Saya bertanya lagi: “Wahai Rasulullah apakah yang engkau lihat?” Nabi bersabda:
1. Wanita yang digantung dengan rambutnya dengan otak kepalanya mendidih.
2. Wanita yang digantung dengan lidahnya serta tangannya dilepas dari punggungnya, sedangkan aspal mendidih dari neraka dituangkan ke kerongkongnya.
3. Wanita yang digantung dengan buah dadanya dari balik punggungnya, sedang air getah kayu zakum dituangkan ke kerongkongnya.
4. Wanita yang digantung, diikat kedua kaki dan tangannya ke arah ubun-ubun kepalanya, serta dibelit dan di bawah kekuasaan ular dan kala jengking.
5. Wanita yang memakan badannya sendiri, serta di bawahnya nampak api yang berkobar-kobar dengan hebatnya.
6. Wanita-wanita yang memotang badannya sendiri dengan gunting dari neraka.
7. Wanita yang bermuka hitam serta dia makan usus-ususnya sendiri.
8. Wanita yang tuli, buta dan bisu di dalam peti neraka, sedang darahnya mengalir dari lubang-lubang badannya (hidung, telinga, mulut) dan badannya membusuk akibat penyakit kulit dan lepra.
9. Wanita yang berkepala seperti kepala babi dan berbadan himar (keldai), yang mendapat berjuta macam seksaan.
10. Wanita yang berbentuk anjing, sedangkan beberapa ular dan kalajengking masuk melalui duburnya atau mulutnya dan keluar melalui duburnya, sedangkan Malaikat sama-sama memukuli kepalanya dengan palu dari neraka.”
Maka berdirilah Fatimah seraya berkata:”Wahai ayahku, biji mata kesayanganku, ceritakanlah kepadaku, apakah amal perbuatan wanita-wanita itu?”
Rasulullah s.a.w. bersabda: “Hai Fatima, adapun tentang:
1. Wanita yang digantung dengan rambutnya, kerana dia tidak menjaga rambutnya(tidak ditutup) dikalangan laki-laki.
2. Wanita yang digantung dengan lidahnya,kerana dia menyakiti hati suaminya, dengan kata-katanya.
Kemudian Nasi s.a.w. bersabda: “Tidak seorang wanitapun yang medan semua manusia.” *
Diriwayatkan pula bahawa Utsman r.a. berkata: ”Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda:
Ertinya,”Tidak seorang wanita pun yang mengatakan pada suaminya: “Saya belum pernah melihat kebaikanmu”, kecuali Allah akan menghapuskan amal kebaikannya , selama tujuh puluh tahun, sekalipun dia berpuasa disiang hari dan mengerjakan solat dimalam hari.”(Al Hadith)
____________
*) Al Hadith. Disahihkan oleh para perawi hadith kecuali oleh Bukhari dan Muslim.
3. Adapun wanita yang digantung dengan payudaranya, kerana dia menyusui anak orang lain tanpa seizin suaminya.
4. Adapun wanita yang diikat dengan kaki dan tangannya itu,kerana dia keluar rumah tanpa seizin suaminya, tidak mandi wajibdari haid dari nifas (keluar darah setelah melahirkan).
5. Adapun wanita yang memakan badannya sendiri, kerana dia bersolek untuk dilihat laki-laki lain serta suka membicarakan aib orang lain.
6. Adapun wanita-wanita yang memotong-motong badannya sendiri dengan gunting dari neraka, kerana dia suka menonjolkan diri (ingin terkenal) dikalangan orang ramai) itu melihat perhiasannya, dan setiap orang yang melihatnya jatuh cinta padanya, kerana melihat perjisannya.
7. Adapun wanita yang diikat kedua kaki dan tangannya sampai ke ubun-ubunnya dan dibelit oleh ular dan kalajengking, kerana dia mampu untuk mengerjakan solat dan puasa, sedangkan dia tidak mahu berwudhuk dan tidak solat dan tidak mahu mandi wajib.
8. Adapun yang kepalanya seperti kapala babi dan badannya seperti keldai (himar), kerana dia suka mengadu domba serta berdusta.
9. Adapun wanita yang berbentuk seperti anjing, kerana dia ahli fitnah serta suka marah-marah pada suaminya.


sumber: Duratun Nasihin-Mutiara Mubaligh

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...