17 Julai 2010

KESAN SAMPINGAN FACEBOOK

1. Membazir waktu. Pengguna Facebook enggan berenggang dari komputer, laptop, handphone, dan gadget yang mampu mengakses Facebook. Banyak waktu terbuang di depan komputer. Jika terasa kehidupan yang sementara ini tidak lengkap tanpa facebook, aturlah waktu.

2. Keretakan dan keruntuhan rumah tangga. Ada kes seorang isteri dibunuh kerana si isteri menukar statusnya menjadi single. Si suami yang marah tanpa berfikir panjang telah menamatkan riwayat isterinya.

3. Foto yang diletakkan dalam Facebook boleh dimanipulasi oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Letaklah foto di Facebook dengan bijak, karena bukan anda dan teman anda sahaja yang boleh melihat. Seluruh dunia boleh melihatnya, kecuali anda men-setting foto anda menjadi private, dan hanya orang-orang tertentu yang mampu melihat foto anda.

4. Jika semua maklumat peribadi diletakkan dalam Facebook, ia akan dimanfaatkan oleh orang-orang yang tidak bertanggunjawab.

5. Gangguan orang yang tidak dikenali.

TIPS DAN PANDUAN MENGGUNAKAN FACEBOOK

1. Jangan gunakan password yang lemah.

2. Jangan berikan tarikh lahir yang tepat dalam Profile

3. Jangan pandang remeh kebaikan yang ada dalam Privacy Controls.

4. Jangan masukkan nama-nama penuh anak anda (mahupun nama penuh kawan-kawan anda) dalam Photo Caption.

5. Jangan beritahu semua orang "You ll Be Away From Home".

6. Jangan biarkan search engines mencari anda.

7. Jangan biarkan anak anda menggunakan Facebook tanpa dikawal atau dipantau.

Walaupun kesemua perkara ini nampak remeh, banyak kes berlaku bermula dengan Facebook. Bijaksanalah dalam penggunaan Facebook.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...